Focus ya da Cİtroen marka aracınızın kadranında sarı veya kırmızı şekilde motor arıza lambası yanıyorsa makalemizi sonuna kadar okuyun. Israrla devam eden bu arızanın motorunuza kalıcı hasar vermesini engellemek için Ankara Yıldırım Ford Özel Servisi ile iletişime geçebilirsiniz.
Arıza lambasının yanması her zaman direkt olarak motor ile ilgili bir problem olduğu anlamına gelmez. Kolaydan zora doğru ihtimallere göz atacak olursak;
- Ateşlemeyi sağlayan buji ve kablolarında oluşan bir problem,
- Termostat içinde yaşanan herhangi bir arıza,
- Akü arızası (akü lambası yerine direkt motor arızası yanabilir),
- Oksijen sensörü,
- Hava akış sensörü ya da akışmetre arızalı veya yırtık,
- Motor içerisinde ciddi bir problem var (piston, segman, conta, supap arızası gibi.)
Bu ihtimallerin hepsi aracın yürüyen aksamını doğrudan etkiler. Bunlara müdahale etmeden önce ilk adım olarak Focus otomobiliniz arıza tespit cihazına bağlanır ve arıza kodu detaylı olarak okunur. Sorun beyinle alakalı geçici bir şey ise resetleme yapılır ve sorun ortadan kalkar. Diğer durumlarda ise bir ya da birden fazla arızanın üzerine giderek tespit ve gerekli müdahale yapılır.
Gelelim yolda bu arıza ile karşı karşıya kaldığınızda yapabileceğiniz şeylere. Kendi kendinize arızaya müdahale etmeniz çoğu zaman mümkün olmasa da arıza ışığının rengine ve yanış şekline göre sürüşe devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Işık sarı yanıyorsa motorda bir problem var demektir, ancak sürüşe devam etmeyi engelleyecek derecede bir problem söz konusu değildir. Ancak ilk fırsatta servise başvurmanız gerekir. Işık kırmızı yanıyorsa, güvenli bir şekilde sağa çekip çekici çağırmalı ve çekici ile yola devam etmek zorundasınız. Gece vakti ya da uzun yolda rezillik yaşamayalım, eve bir an önce gidelim. Gibi düşünceler nedeniyle çekici masrafından kaçınıp araca binlerce liralık kalıcı hasarlar verebilir ve daha da kötüsü bunun da üzerine yine yolda kalabilirsiniz. Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için kadranda karşınıza çıkan her türlü uyarıyı dikkate almalı ve kafanıza göre teşhis koyarak kendinizi riske atmamalısınız.